KÜLSŐ ÉLŐSKÖDŐK KEZELÉSE

a Homevet az állatorvos házhoz megy blogja


Kullancsok

Mi a kullancsok okozta két legfontosabb betegség Magyarországon? A két legfontosabb betegség, amit meg kell említeni a babeziózis és a Lyme-borreliózis.

Babeziózis

A kutyákat megbetegítő Borellia canis egy egysejtű élősködő, amely a vörösvérsejteket roncsolja. A betegség első tünetei a magas láz (esetenként elmaradhat), bágyadtság, súlyos esetben a kutya lábra sem tud állni. A gazdiknak még a véres vizelet szokott feltűnni. A lappangási idő 1-2 nap.

Lyme kór

A Lyme-kórt a Borrelia burgdorferi nevű spirocheta (baktérium) különböző altípusai okozzák. A tünetek kevéssé kézzel foghatóak, mint a babeziózis esetében. Ennél a betegségnél a lappangási idő több hét. A tünetek: visszatérő magas láz, ízületi fájdalom, esetleg idegrendszeri tünetek. Gyanú esetén vérvizsgálattal lehet igazolni a betegséget.
Fontos, hogy a Lyme-kórra mi is fogékonyak vagyunk! Soha ne a kezünkkel likvidáljuk a kullancsokat és alaposan mossunk kezet. Javasolt a kullancs-eltávolító kanalak használata.

Bolhák

Manapság a bolhák elleni védekezés sokkal kisebb problémát jelent, mint régebben. Gyakorlatilag a bolhák, külső élősködők elleni spot-on készítmények, jó minőségű nyakörvek rendszeres használat esetén tökéletes védelmet tudnak nyújtani. Ennek ellenére mégis gyakorinak mondható a bolha-allergia kialakulása, mely a megfelelő kezelés és bolhairtók használata után kiválóan gyógyul.

Atkák

A Demodex canis nevű ízeltlábú parazita okozza, amely gazdaspecifikus és a kutyák állandó élősködője. Kb. 1/4 mm hosszú, színtelen, féregszerű atka, 4 pár csökevényes, tuskószerű lába van, a kutyák szőrtüszőiben, faggyúmirigyeiben élősködik. Fejlődésmenetük részleges átalakulás, a bőr felületén történő párosodást követően a hímek hamarosan elpusztulnak, a nőstények a szőrtüszőkbe vándorolnak és lerakják petéiket. A citrom alakú petékből mintegy hat nap alatt kikelnek a hatlábú lárvák, ezután két nimfastádium következik, majd megjelenik a kifejlett szőrtüszőatka. Az egész folyamat 3-4 hetet vesz igénybe. A kutyák közvetlen érintkezés útján fertőződnek, sokszor a születésük után, amikor az anyáról a szőrtakaróval még csak alig rendelkező újszülöttek bőrére kerülnek az atkák.

A paraziták a klinikailag egészséges ebek nagy részének a bőrében is megtalálhatók. Tünetek mégis csak egyes kutyákban jelentkeznek. Ennek magyarázata a gazdaszervezet immunrendszerének működési állapotában kereshető. Gyakrabban jelennek meg a tünetek az immunrendszer működését gyengítő, vagy blokkoló tényezők jelenléte esetén (pl. egyes gyógyszerek beadása után, télen, rossz tartás és etetés, betegségek, daganatok esetében stb.)

A betegség gyógykezelése helyileg és általánosan adott gyógyszerekkel történik. Helyileg különböző kiszerelési formákban (lemosás, ecsetelés, bedörzsölés, spray stb.) használhatunk parazitaellenes szereket, az injekciós antibiotikum készítmények a másodlagos baktériumfertőzés ellen szükségesek. Adhatóak az immunrendszer működését serkentő készítmények is. Fontos természetesen ezeken kívül még az egyéb, az immunrendszer működését rontó kórfolyamatok gyógyítása, a tartás és az eleség javítása. Az olyan szukát, illetve ennek utódait, amelynek almaiban rendszeresen előfordulnak demodicocis kölykök, tanácsos a tenyésztésből kizárni.

Scroll to Top