Anya és a kölykök gondozása vemhesség során és közvetlen szülés után


Vemhesség során az anya kutya több fizikai és viselkedésbeli változást is mutathat  Fizikailag megnő a hasa és a mellbimbói duzzadnak. Néhány kutya álmosabbnak vagy nyugtalannak tűnhet a szokásosnál, és étvágya is változhat.

A szülés előtti jelek közé tartozik a testhőmérséklet csökkenése (normál érték 38.5 C , általában egy fokkal eset a hőmérséklet egy nappal a születés előtt), a nyugtalanság, a ellőhely készítése (kaparászás rongyok,tárgyak egy helyre gyűjtése) esetleg szabadon tartott kutyák esetén szülőhely felkutatása. A szülés közvetlen közelében az anya kutya gyakran nyalogatja magát, sípol vagy nyög, és láthatóvá válnak a szülési kontrakciók. Mik a legfontosabb szükségletei az anyának? Magas minőségű táp: Válassz olyan magas minőségű kutyatápot amely kifejezetten vemhesség alatti (leginkább a harmadik harmadban és a a szoptatás alatt van  rá szüksége) kutyáknak van kialakítva. Ezek a tápok magasabb tápértékkel rendelkeznek, hogy kielégítsék az anya kutya növekvő tápanyagszükségletét.

Táplálék-kiegészítők: Néha az állatorvos ajánlhat kiegészítőket, például kalciumot vagy vasat, hogy biztosítsák az anya és a kölykök megfelelő egészségét.

Friss víz: Mindig legyen friss víz az anya kutya számára, különösen a szoptatás alatt, amikor a vízfelhasználása megnövekedhet.

Kis és gyakori étkezések: Az anya kutya könnyebben emészthető kisebb adagokat étkezzen, de gyakrabban. Ez segít elkerülni a túlzott terhelést az emésztőrendszerén.

Figyelj a súlygyarapodásra: Fontos figyelni az anya kutya testsúlyát, és szükség esetén módosítani az étrendjét az egészséges súlygyarapodás érdekében.

Pihenés és stresszmentes környezet: Az étkezés mellett az anya kutya számára biztosítani kell a megfelelő pihenést és egy stresszmentes, nyugodt környezetet a szoptatás idején.

Ezek mind olyan tényezők, amelyek fontosak az anya kutya egészségének és a kölykök jólétének fenntartásához a vemhesség és az ellés ideje alatt. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden kutya egyedi, és az étrendet és az igényeket mindig az állatorvossal kell egyeztetni.

Scroll to Top