Hogyan utazzunk kutyával, cicával az autóban?

a Homevet az állatorvos házhoz megy blogjaA kutya, cica utaztatása autóban nem csak a kényelemről, hanem a biztonságról is szól. A KRESZ szerint a kutya rakománynak minősül, ezért rögzíteni kell az utazás során. Néhány tipp, hogy hogyan teheted ezt meg:

A cicák általában nem szeretnek utazni, megszokott környezetben érzik jól magukat, ha mégis szállítani kell, cicádat biztonságosan zárható, jól szellőző macska hordozóban szállítsd, amit biztonsági övvel tudsz rögzíteni. Legyen benne elég hely, tudjon megfordulni és kényelmesen elhelyezkedni, kedvenc fekhelyét is beteheted,

A lényeg, hogy érezze magát biztonságban. Ha hosszabb utazásra mentek pár óránként érdemes megállni, ilyenkor cicahámot és pórázt használjunk sétáltatás közben.

Ha kutyát szállítasz, használj kutyaboxot, amit az autó csomagtartójában, vagy a hátsó ülésén rögzíthetsz. A láda megvédi a kutyát az ütközés esetén, és megakadályozza, hogy zavarja a sofőrt, egy esetleges baleset alkalmából az ijedtségből adódó harapástól, karmolástól is megvédi a kocsiban utazókat.

Használj ablakrácsot, ami megakadályozza, hogy a kutya kiugorjon az ablakon, vagy átmásszon az első ülésekre.

Használj kutyás autósülést, vagy biztonsági hámot, ami a kutyát az üléshez rögzíti. Ezek a kiegészítők kényelmesek és könnyen használhatóak, valamint elegendő mozgási szabadságot is biztosítanak.

A kutya számára biztosíts friss vizet és elegendő pihenőidőt az utazás során.

A kutyának ne legyen túl meleg, vagy túl hideg az autóban, és ne tedd ki közvetlen napfénynek, huzatnak.
A kutya ne egyen túl sokat, vagy túl keveset az utazás előtt, hogy elkerüld a hányingert, vagy a rosszullétet. Egyes kutyusok kifejezetten élvezik az utazást, mások idegesek, esetleg hányhatnak is.

Az utazáshoz való szoktatást már kiskorában érdemes elkezdeni. Amikor csak tehetjük, biztonságos körülmények között vigyük magunkkal kisebb utakra is. Legyen neki egy megszokott helye, amiben jól érzi magát. Idősebb korban sok, de rövid útra vigyük el magunkkal, majd az utazás hosszát fokozatosan növeljük.

Segíthet az utazási betegség ellen kapható táplálékkiegészítők használata is. Drvet calm, Sylkene, cicáknak Feliway spray stb. Ezek recept nélkül kaphatóak.

A kutya legyen megfelelően oltva, féregtelenítve és chipezve, ha külföldre utaztok.

Baleset esetén a legfontosabb, hogy megnyugtasd a kutyát, és megvizsgáld, hogy van-e rajta sérülés. Ha igen, akkor próbáld elállítani a vérzést, és óvatosan rögzítsd a sérült testrészt. Ha nincs rajta sérülés, akkor is lehetséges, hogy belső sérülése van, ezért minél hamarabb vidd el állatorvoshoz!

Ha a kutya sokkos állapotba kerül, akkor takard be meleg takaróval, és emeld fel a hátsó lábait. Ha a kutya eszméletlen, akkor ellenőrizd a légzését és a pulzusát, és ha szükséges, végezz rajta mesterséges lélegeztetést vagy szívmasszázst. A baleset után, ha szükséges, értesítsd a rendőrséget és a biztosítót!

Scroll to Top