IVARTALANÍTÁS

a Homevet az állatorvos házhoz megy blogja


Az állattartók gyakori problémája kutyáknál, macskáknál, hogy hogyan kerüljék el a nem kívánt szaporulatot, és az ivari működéssel összefüggő betegségeket. A fogamzásgátlásra állatoknál is többféle módszer létezik.

Ha biztosak vagyunk benne, hogy soha nem akarunk utódot kedvencünknek, a legjobb módszer a műtéti ivartalanítás. Ettől sok ember irtózik, pedig a tévhitekkel ellentétben – kevés kivételtől eltekintve – a végleges ivartalanításnak csak előnyei vannak. Az állat soha többet nem fog ivarzani (tüzelni), nem lesz álvemhes, nem lesz méhgyulladása, petefészek cisztája, és a fiatal korban elvégzett műtét a későbbi emlődaganat kialakulásának esélyét is minimálisra csökkenti.

A nem ivartalanított szuka kutyák kb. 25(!)%-ának lesz élete során (főleg idős korban) emlődaganata. Ennek az esélye az első tüzelés előtt(!) végzett ivartalanítással 0,5%-ra csökken, de még a 3. tüzelés előtt végzett műtét esetén sem több 8-%nál. A későbbi méhgyulladás esélyét szakszerű beavatkozás esetén nullára csökkentjük, ez igaz az álvemhességre is.

Nézzük a lehetséges szövődmények előfordulását. A műtéti altatás kockázata, fiatal korban, a mai modern altatási technikákkal 1 ezrelék alá tehető. A későbbi vizelettartási probléma (inkontinencia) előfordulása pár százalék, de ezek az esetek is gyógyszerrel általában sikeresen kezelhetők. A nőstény állat viselkedése nem változik meg az ivartalanítás hatására, és bár az étvágya megnőhet, ha megfelelő mennyiségű és minőségű takarmánnyal etetjük, illetve megfelelő mozgást biztosítunk számára, NEM fog elhízni. (A csak az ivartalanításhoz köthető kóros elhízás aránya 1-2 %)

Ha csak néhány hónapig akarjuk elkerülni az ivarzással járó kellemetlenségeket, lehetőség van gyógyszeres fogamzásgátlásra. Ez vagy injekciós kezeléssel, vagy tabletta formájában érhető el. Ezek mind magas hormontartalmú készítmények, melyek – főleg hosszan tartó alkalmazás során – veszélyes mellékhatásokkal járhatnak (méhgyulladás, emlődaganat), ezért alkalmazásukat alaposan mérlegelni kell. Ha mégis emellett döntenek, idejében keressék fel állatorvosukat, mert az ivari ciklus csak bizonyos szakaszában lehet elkezdeni az alkalmazásukat (a tüzelését hamarosan megkezdő, vagy már tüzelő szuka kutyánál pl. nincs mód az ivarzás elnyomására, elfogadható kockázat mellett).

Ha tüzelő kutyája, ivarzó macskája ellenkező neművel érintkezett/érintkezhetett, lehetőség van „esemény utáni” fogamzásgátlásra is. Ha biztosan megtörtént a fedezés, a következő pár napban (harmadik és ötödik nap) beadott két injekció 99%-ban megakadályozza a vemhesség kialakulását. Ha nem biztos a kannal/kandúrral való találkozás, csak fennáll a lehetősége, érdemes kb. 21-25 nap múlva a vemhességről vérvétellel, vagy ultrahang vizsgálattal meggyőződni. Pozitív esetben még ezután is van lehetőség a vemhesség gyógyszeres megszakítására.

A közelmúltban kidolgoztak olyan, bőr alá ültethető implantátumokat, melyek több hónapig, akár 1-2 évig is megakadályozzák az állatok nemi működését. Ezekből olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek gátolják a nemi hormonok termelődését (GnRH agonisták). Az eddigi vizsgálatok mellékhatásokról nem számoltak be. Ha ezek kereskedelmi forgalomba kerülnek, egy valós alternatívát kínálnak majd a ma még legjobb megoldásnak számító műtéti ivartalanítás helyett.

Scroll to Top