Szülés folyamata, kölykök szükségletei, mikor forduljunk állatorvoshoz.


Fontos figyelni a szülés során az anya állapotát és utána a kölykök fejlődését. Ha az anya kutya hosszabb ideig erőlködik a szülés során, (egy szülés folyamata 24 órát is eltarthat) vagy ha úgy tűnik, hogy egy magzat hosszabb ideig beszorul a szülőútba azonnal értesíteni kell az állatorvost. Ideális esetben manuálisan is lehet segíteni,de előfordulhat hogy császármetszésre lesz szükség. Egyes fajtáknál a császármetszés sokkal gyakoribb mint más kutyáknál, ilyenek például a bulldog félék.

Az első napokban az anya kutya és a kölykök számára biztosítani kell egy meleg, csendes és tiszta környezetet. Az anya kutyanak s elegendő vizet és táplálékot kelladni, kényelmes pihenőhelyet és lehetőséget arra, hogy gondoskodjon a kölykökről. Mikor van probléma a kicsinyekkel a születés utáni napokban? 

Néhány közös tünet közé tartozik: Gyenge szopás vagy étvágytalanság: Ha a kölykök nem szopnak rendesen vagy nincs étvágyuk, ez lehet jele annak, hogy valami probléma áll fenn.

Gyenge testsúlygyarapodás: Ha a kölykök nem gyarapodnak megfelelően, lehet, hogy nem kapnak elegendő táplálékot vagy valamilyen egészségügyi probléma áll fenn.

Fokozott sírás vagy nyüszítés: Ha a kölykök folyamatosan sírnak vagy nyüszítenek, lehet, hogy fájdalmat vagy kényelmetlenséget éreznek vagy éhesek. (Például az anyának nincs megfelelő mennyiségűnek teje vagy nem engedi szopni a kicsinyeket)

Lassú mozgás vagy tevékenység hiánya: Ha a kölykök alig mozognak vagy inaktívak, ez is jelezhet problémát.

Légzési nehézségek: Ha a kölykök nehézkesen vagy gyorsan lélegeznek, ez is arra utalhat, hogy valami nincs rendben.

Bőrproblémák: Ha a kölykök bőrén vörösség, duzzanat vagy más rendellenesség látható, ez is jelezhet egészségügyi problémát.

Fontos azonnal észrevenni és kezelni ezeket a tüneteket, és ha bármilyen aggodalom merül fel, mindig fontos az állatorvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Ezek mind fontos részletek, de minden eset más lehet, és a legjobb, ha egy állatorvos is tanácsot ad a specifikus helyzetben.

Scroll to Top