Toklász veszély 1

a Homevet az állatorvos házhoz megy blogja


Kedves Gazdik!

Figyelem!!!

Toklász veszély!!!

Viszonylag kevesebbet posztolok, de most muszáj néhány szót írnom, mert elindult a toklász szezon, és most szokatlanul sok toklászos beteggel találkozom.

A képen baloldalt a még éretlen termést látjátok. A jobb oldalon az érett kalászt, mellette az a két pici dolog az, ami okozza a sérülést. Ez egy fűféle, amit szinte minden zöld területen meg lehet találni és sétáltatás közben belekapaszkodik az állat szőrébe. Ez még nem lenne probléma mert ki lehet fésülni, csak nem lehet mindig észrevenni. Ennek a növénynek van egy olyan tulajdonsága hogy mindig a hegyes felével előre halad és eléri a bőrt, azt át is fúrhatja, úgyhogy nem lehet látni csak egy bemeneti nyílást, illetve piros duzzanatot. Leggyakoribb helyek ahol meg tudnak tapadni:

fül (itt a hallójáratba is bejut) tünete: fejrázás, a fül dörzsölése, fej oldaltartása a sebzett oldalon

Lábujjak közötti terület, hónalj, nemi szervek környéki terület: tünete a bőrfelület nyalogatása, kipirult bőrfelület lencsényi területen. Ennek gyógyítása, amennyiben nem lehet látni a toklász szálakat, altatásban egy speciális orvosi szerszám segítségével sebészi úton történik. A következő poszt a megelőzésről szól.

Scroll to Top