ÚTLEVÉL KIÁLLÍTÁS

a Homevet az állatorvos házhoz megy blogja


Kisállat útlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, illetve az kiadható számára, azonban az útlevél megléte önmagában nem jogosítja fel az állat tulajdonosát az állat jogszerű utaztatására. Az útlevél csak érvényes veszettség elleni oltás meglétével érvényes, és csak így használható utazáshoz. Az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé.

Három hónapos életkor alatt egyes EU tagállamok bizonyos feltételek teljesülése esetében veszettség oltás nélkül is megengedik az állat beutaztatását, de ez az engedmény nem jelent általános mentességet. (Több tagország – pl. Olaszország, Spanyolország – egyáltalán nem engedi meg a 3 hónapos kor alatti kutyák bevitelét veszettség elleni oltás nélkül, mások csak nem kereskedelmi cél esetén adják meg ezt a lehetőséget.)

Felhívjuk figyelmüket arra is, hogy ha egy állatot nyilvánvalóan eladási céllal szállítanak egy másik tagállamba, az akkor is kereskedelmi célú szállításnak minősül, ha a szállított állatok száma nem éri el az 5 db-ot. Ebben az esetben a szállításkor mindenképpen eleget kell tenni a kereskedelmi szállításra vonatkozó külön szabályoknak is.

Scroll to Top